Wetenschappelijke jaarvergadering

In het wetenschappelijk deel van de jaarvergaderingen zijn de navolgende onderwerpen aan de orde geweest:

 

2015: "Rechten van de minderjarige sporter"

prof. mr. Klara (K.) Boonstra (hoogleraar internationaal arbeidsrecht aan de Vrije Universiteit en werkzaam bij de FNV en mr. Pauline Montanus (universitair docent jeugdrecht aan de Universiteit van Amsterdam en advocaat/partner bij SliepenbeekVanCoolwijkVanGaalen te Amsterdam. De wetenschappelijke vergadering werd geleid door mr. Johan Wakkie (voorzitter van de stuurgroep Sport en Cultuur en voormalig directeur van de hockeybond).

2014: “De consequenties voor de sport van de Wet Werk en Zekerheid”

prof. mr. dr. Ruben Houweling (Hoogleraar Arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) en mr. Robert Jan Dil (CMS Derks Star Busmann). De wetenschappelijke vergadering werd geleid door mr. dr. Steven Jellinghaus.

2013: “Staatssteun in de Sport”

prof. mr. Elies Steyger (hoogleraar Europees bestuursrecht aan de VU,aanbestedingsrechtdeskundige en advocaat in ‘s-Hertogenbosch), dr. mr. Allard Knook (CMS Derks Star Busmann en oprichter van het Nederlands staatssteunnetwerk). De paneldiscussie werd geleid door prof. mr. Marjan Olfers.

2012: “Gokgerelateerde matchfixing, het juridisch instrumentarium”.

mr. Miel Maessen (De Voort Advocaten en Mediatorse Tilburg, specialist op het gebied van matchfixing, Member of the Board of Appeal UEFA, lid van de integriteitscommissie van de KNVB, docent sportrecht bij Euroforum en auteur van ‘International Encyclopedia Sports Law’). Dr A. Littler (VMW Taxand, praktijkgroep Gaming, Sports & Entertainment en auteur van Regulatory Perspectives on the Future of Interactive Gambling in the Internal Market).  

2011: "Discriminatie op grond van nationaliteit in de sport”.

Prof. dr Stefaan Van den Bogaert (hoogleraar Europees recht en directeur van het Europa Instituut aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden, gasthoogleraar in Europees sportrecht aan de Vrije Universiteit Brussel) en mr. dr. Jurian Langer (voormalig advocaat en docent aan de UvA, thans werkzaam als Senior Legal Advisor - Legal Affairs Department - European Law Division van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en agent voor de Nederlandse regering in procedures bij het Hof van Justitie van de Europese Unie). De paneldiscussie werd geleid door prof. mr. Marjan Olfers.

2010: Bescherming / veiligheid van de sporter en het recht op privacy

mr Christiaan A. Alberdingk Thijm (advocaat bij SOLV, docent informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam), mr Richard E. van Schaik (advocaat bij DLA Piper, gastdocent cursus privacy en onderneming aan Universiteit van Amsterdam) en drs. Maarten Weber (hoofdinspecteur van politie, psycholoog, opvang meldpunt seksuele intimidatie NOC*NSF).  

2009: Spelersmakelaars

de heer Gianluca Monte (medewerker van de Unit Sport van de directie Onderwijs en Cultuur van de Europese Commissie) en mr. Roberto Branco Martins (universitair docent arbeid en sport aan de Universiteit van Amsterdam, directeur van Pro-agent en gelieerd aan het Asser Instituut sectie International Law)

2008: De WADA-code: overschrijding van de grenzen van recht en ethiek?

de heer H. Ram (algemeen directeur Nederlandse Dopingautoriteit) en mr J.D. Loorbach (advocaat bij Nauta Dutilh).

2007: Ordehandhaving bij grootschalige sportevenementen.

mr. drs. A. Littooij (Hoofd Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Rotterdam), mr. H.J. Moraal (Procureur Generaal bij het Gerechtshof te Den Haag) en mr. V.-P. Aarts (advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek te Den Haag).

2006: Geschillenbeslechting in de sport en de tuchtrechtspraak bij het Instituut Sportrechtspraak.

mr. D.J. van Dijk (voorzitter van de Stichting Instituut Sportrechtspraak), mr. J. D. Loorbach (advocaat bij Nauta Dutilh) en mr. O.J.H.M. van Eijndhoven (lid College van Arbiters van de KNVB en advocaat bij Boels Zanders).

2005: Portretrechten en nieuwe media.

mr. H.J.A. Knijff (advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek) en prof. mr. D.J.G. Visser (hoogleraar intellectuele eigendom te Leiden, advocaat bij Klos Morel Vos & Schaap).

2004: De NV en BV in de sport.

mr. W.E.M. van Veen (universitair docent aan de Vrije Universiteit) en mr. F.A. van Brussel (advocaat bij Holland Van Gijzen ).

2003: Uitzendrechten.

de heer M. van Praag (President-commissaris van Eredivisie N.V.) en mevrouw mr. Marjan Olfers (medewerker bij het Asser Instituut en universitair docent sociaal recht bij de VU).

2002: Doping: internationale regelgeving en normering, belicht vanuit twee perspectieven.

de directeur van het NeCeDo, Rens van Kleij, namens mr. Steven Teitler en mr. Cor Hellingman (advocaat te Amsterdam).

2001: Sponsoring, media en sport.

mr. H. Ottenhoff (beleidsmedewerker juridische zaken bij het Commissariaat voor de Media tevens lid van de Werkgroep Reclame en Sport) en van mr. B. Geersing, (onder meer voorzitter van de Nederlandse Autosportvereniging).

2000: De positie van de sporter en van sportorganisaties, met een terugblik naar de 20e en een vooruitblik naar de 21e eeuw.

prof. mr. dr. H.T. van Staveren en mr. F.C. Kollen.

1999: Het recht op aanwijzing voor en de voorwaarden tot deelneming aan internationale toernooien.

mr E.J.A. Vilé (advocaat bij CMS Derks Star Busmann Hanotiau) en mr. H.J.A. Knijff (advocaat bij De Brauw Linklaters & Alliance).

1998: Mededinging in de Sport.

de heer A.J. Scholten van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en mr. J.J. Feenstra (advocaat bij Nauta Dutilh).

1997: Tuchtrecht in de sport.

prof. mr. N.J.P. Giltay Veth en mr. F.C. Kollen, gevolgd door paneldiscussie met prof. mr. L.C.M. Meijers, oud-advocaat-generaal bij de Hoge Raad en voorzitter van de Adviescommissie Tuchtrechtspraak Betaald Voetbal van de KNVB en mr. G.E.J. Kornet, voorzitter van de strafcommissie van de KNLTB.

1996: Persoonlijkheidsrechten; recht op verzilvering van de populariteit van de topsporter.

prof mr. D.W.F. Verkade (hoogleraar te Leiden en advocaat te Amsterdam) en mr. H.J.A. Knijff (advocaat te 's-Gravenhage).

1995: De ongelijke behandeling in de sport; in hoeverre is het toelaatbaar dat in de sport onderscheid wordt gemaakt naar sexe en leeftijd.

mevrouw mr. M. Brainich von Brainich Felth (advocaat te Amsterdam) en mr. I.M. Jebbink (advocaat te Utrecht); B. Stöve (specifieke ervaringen in de tennissport en dan in het bijzonder bij de oprichting van de Women's Tennis Association)

1994: Sportgeneeskunde en de rechtspositie van de club- of bondsarts in de relatie tot hun patiënten.

de heer Johnny Maeschalck (lid van de Belgische vereniging voor sport en recht en advocaat te Dilbeek, België) en mr. H.P. Utermark (advocaat te Den Haag). Paneldiscussie met voorts dr Frits Kessel, bondsarts van de KNVB.

1993: Arbeidsrechtelijke en verenigingsrechtelijke gezagsverhoudingen in de sport, in het bijzonder gelet op de positie van bestuur, trainers en sporters.

prof. mr. Heiko T. van Staveren (arbeidsrechtelijke aspecten) en mr. F.C. Kollen (verenigingsrechtelijke aspecten).

1992: Juristen en het dopingvraagstuk.

mevrouw mr. dr Laurie M.C. Faro (“De wenselijkheid van gedragsregels in de sportgezondheidszorg voor het gebruik van doping geduide middelen”), mr. E.N. Vrijman M.C.L. (“Dopingbeleid in Nederland: ervaringen (van een jurist) bij het Nederlands Centrum voor Doping¬vraagstukken (NeCeDo)”) en prof. mr. N.J.P. Giltay Veth: (“Internationale knelpunten bij de juridische aanpak van doping, onder meer in verband met Olympische Spelen en Europacup-voetbal”).